5 הטעויות הנפוצות של שוכרים בבחירת מרלו"ג- והמלצות איך להימנע מהן
בחירת מרכז לוגיסטי (מרלו"ג) הינה אחת ההחלטות החשובות ביותר עבור חברות בתחום הלוגיסטיקה, האחסנה וההפצה ללקוחות הקצה.
לפיכך, כל טעות בבחירת המרלו"ג המתאים לחברה, עלולה לגרום לעלות כלכלית גבוהה לחברה, לפגיעה בתפקוד החברה ופגיעה ברמת השירות שלה.
מאמר זה יסקור בקצרה את 5 הטעויות המרכזיות והשכיחות המתבצעות בפועל על ידי שוכרי מרלו"גים וכן יציג המאמר המלצות פעולה כיצד ניתן להימנע מטעויות אלו.
טעות מס. 1: התנהלות עצמאית של הלקוח ללא סיוע וליווי של מתווך לוגיסטי מקצוען
הטעות:
הניסיון לעקוף את מתווך הלוגיסטיקה ולחסוך את עמלת התיווך, הינו בגדר: "יוצא שכרו בהפסדו"..
הסיכון ללקוח:
פעילות עצמאית של הלקוח עלולה לגרום לו לחתום על הסכם שכירות על מרלו"ג שאינו מתאים כלל לסט הצרכים והדרישות של הלקוח.
הלקוח מסתכן בסגירת תנאים מסחריים שאינם בהכרח לטובתו.
כמו כן, השוכר עלול לפספס מגוון הטבות המגיעות לו מבעלי הנכס במסגרת הסכם השכירות.
יתרה מכך. הלקוח אף אינו נחשף לנכסים הלוגיסטיים האיכותיים ביותר המשווקים על ידי מתווכי הלוגיסטיקה המובילים בישראל או נכסים המשווקים בדיסקרטיות רבה "מתחת לרדאר".
ההמלצה:
ההמלצה במקרה זה, הינה להסתייע במתווך לוגיסטי מקצוען, בעל מוניטין והמלצות מוכחות בשוק, שהינו בעל רקורד מרשים של עסקאות לוגיסטיקה שביצע.
הערך המוסף שמקבל הלקוח הינו:
חשיפה נרחבת לשוק הלוגיסטי, ניהול מו"מ מקצועי וברמה גבוהה, גישה לנכסים איכותיים "מתחת לרדאר"
ובקיצור, חסכון בזמן ובסיכון.
טעות מס. 2: אי התאמה רגולטורית ותכנונית
הטעות:
הלקוח חייב לבדוק טרם החתימה על הסכם השכירות למבנה הלוגיסטי, כי השימוש המיועד לנכס בפועל, אכן תואם את היתר הבניה של הנכס ואת תקנות בטיחות האש.
הסיכון ללקוח:
הלקוח מסתכן בקבלת דוחו"ת וקנסות ויותר מכך הוא מסתכן בסגירת הפעילות העסקית שלו, עיכוב בקבלת היתרי הרישוי וקשיים משפטיים למול הרשות המקומית הרלבנטית.
ההמלצה:
הלקוח צריך להיות מלווה על ידי עו"ד ויועץ תכנוני עוד לפני החתימה על הסכם השכירות. בעלי המקצוע הנ"ל, מתפקידם לבדוק מול בעל הנכס ומול הרשות המקומית את כל ההיתרים הרלבנטיים וכן את ההיסטוריה התכנונית של הנכס.
טעות מס. 3: המחיר הינו השיקול היחיד בבחירת הנכס
הטעות:
חברות סוגרות לעיתים עסקת השכרת מרלו"ג על סמך המחיר הנמוך ביותר שהוצע להם לגבי מרלו"ג מסויים בהשוואה למרלו"גים אחרים שבחנו. זאת, מבלי לבחון או לתת את המשקל הראוי למכלול משתנים כלכליים המשפיעים אף הם על העלות התפעולית הכוללת.
הסיכון ללקוח:
הלקוח מסתכן בשכירות מחסן זול , אך כזה שאינו יעיל תפעולית, אינו מתאים לצרכי החברה והינו מרוחק. לעיתים גם כולל המרלו"ג עלויות נוספות שלא התגלו בשלבי המו"מ ( תחזוקה, חשמל, נקיון, אבטחה וכו..) עסקה לא נכונה כלכלית יכולה להכביד על התנהלות החברה לטווח הארוך.
ההמלצה:
על השוכר לבצע באמצעות סיוע של המתווך הלוגיסטי, ניתוח עלויות כולל וניתוח מכלול התועלות וההתאמות של הנכס עבורו.
טעות מס. 4: בחינת הנכס המושכר בראיה קצרת טווח
הטעות:
השוכר יכול לטעות ולשכור מרלו"ג, תוך בחינת התאמתו לצרכים הנוכחיים של החברה בלבד, ללא מתן דגש והתייחסות ראויה לצרכים עתידיים של החברה, לטווח הבינוני והארוך.
הסיכון ללקוח:
הסיכון שנוטל על עצמו השוכר במקרה כזה, הינו בכך שבתרחיש ריאלי של צמיחת העסק, נדרש יהיה לבצע בנכס המושכר שינויים יקרים ומשמעותיים או חמור מכך לעבור לנכס אחר באמצע תקופת השכירות.
ההמלצה:
השוכר צריך לבחון מלכתחילה האם הנכס המושכר תומך גם בתרחיש צמיחה והתרחבות עתידית של החברה. על השוכר גם לוודא שהסכם השכירות מאפשר לו כשוכר את הגמישות המתבקשת.
טעות מס. 5: בחירת מרלו"ג במיקום לא מתאים
אחד האלמנטים המרכזיים בבחירת מרלו"ג מתאים לחברה הינו מיקומו בסמוך לעורקי התחבורה הראשיים וכן נגישות וקירבה לעובדים, ספקים וכו..
בחירת מרלו"ג במיקום שאינו מתאים יכולה להיגרם לדוגמא עקב פיתוי הנובע ממחירו הנמוך של המרלו"ג.
הסיכון ללקוח:
השוכר מסתכן בעלויות הפצה גבוהות, קושי בגיוס כ"א איכותי, פגישעה בזמני האספקה וברמת השירות ומכן פגיעה במוניטין החברה וברמת שביעות הרצון של לקוחותיה.
ההמלצה:
השוכר אמור לבצע ניתוח לוגיסטי היקפי מקדמי, על מנת לבחון את יכולת מתן השירות, זמינות כ"א איכותי בקרבת המרלוג המושכר, קירבה ללוקחות, לנמלים ולערוצי התחבורה הראשיים.
בשורה התחתונה,
אנו למדים כי בחירת המרלו"ג הנכון הינה החלטה לוגיסטית, תפעולית ואסטרטגית ראשונה במעלה.
כדי לעשות את העסקה הנכונה, כדאי ורצוי מאוד להסתייע במתווכי לוגיסטיקה מקצוענים ובאנשי מקצוע נוספים ואיכותיים.